Dogodki LK Soča Kobarid

« Back

Slikarski tabor slepih in slabovidnih 2018

Na pobudo predsednika LK Kobarid Soča Milana Štulca so slepi in slabovidni letos ustvarjali tudi v Trenti in na Kaninu. Njegovo pobudo je z veseljem in odločnostjo sprejel predsednik MDSSNG Igor Miljavec in tako se je od 14. 6.2018 do 16. 6.2018 odvijala ena najlepših delavnic slepih in slabovidnih oseb v tem letu. 

Tridnevno likovno delavnico pod mentorstvom Stanke Golob ter akademskega slikarja Aleksandra Pece so slepi in slabovidni začeli v Trenti v Domu Triglavska roža, kjer so ustvarjali na najlepšem koncu Slovenije, sredi neokrnjene narave. Že prvi dan jih je obiskal tudi predsednik našega kluba Milan Štulc in jim zaželel obilo užitkov in uspeha. Pri tem je poudaril, da je izjemno ponosen na njihovo ustvarjanje in jim povedal tudi, da je eno izmed njihovih del izbral za darilo pobratenemu klubu LK Tolmezzo. Ko je razkril, da se je tokrat odločil za delo Davorja Simiča, so ostali udeleženci Davorju namenili močan aplavz. 

Slikarski tabor, ki smo ga skupaj s Patricijo Rejec, ki je slikarski tabor vključila tudi v projekt Posoškega razvojnega centra oziroma v vseslovenski praznik učenja Teden Vseživljenjskega učenja, poimenovali OBČUTIM PODOBE NARAVE, je minil v izjemno dobrem vzdušju, z zaključkom v restavraciji Prestreljenik na smučišču Kanin, na nadmorski višini 2.220 metrov. To je bila skoraj zagotovo najvišja slikarska delavnica slepih in slabovidnih v Evropi, na kar smo še posebej ponosni. 

Ustvarjanje na Kaninu so v dogovoru z našim predsednikom omogočili delavci Sončnega Kanina, ki so brezplačno prepeljali udeležence pod Prestreljenik in nazaj, uredili vse potrebno za ustvarjanje v restavraciji, nudili odlično podporo pri prevozu oseb, ki se vendarle težje znajdejo v zanje tako zahtevnih razmerah in jim zagotovili tudi brezpalčni obrok.

V gostinskem lokalu ob A postaji kaninske žičnice Kaninske legende, je Patricija Rejec v sodelovanju s Sončnim Kaninom postavila razstavo del, ki bo na ogled do 15. julija, dela pa je mogoče tudi kupiti. Z nakupom bomo nagradili trud slepih in slabovidnih ustvarjalcev, hkrati pa tudi neposredno pomagali Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica oziroma podprli njihovo dejavnost, saj že 70 let skrbijo, da se slepi in slabovidni lahko udejstvujejo na različnih interesnih področjih ter imajo oporo in stalno pomoč pri soočanju z vsakodnevnimi življenjskimi izzivi. Hkrati pa vse nas ozaveščajo o njihovih izrazih ustvarjalnosti in položaju v družbi.

LK Kobarid Soča je slikarski tabor tudi finančno podprl, s tem pa prispeval k osnovnemu svetovnemu poslanstvu Lionizma, ki je že 100 let pomoč slepim in slabovidnim osebam. Zato je naše edino geslo WE SERVE – POMAGAMO.