NAPOVEDUJEMO

LIONS DOBRODELNA HOJA PO BOVŠKIH POTEH

 

Lions klub Kobarid Soča v septembru 2020 načrtuje izvedbo prvega večjega pohodniškega dobrodelnega dogodka, ki smo ga poimenovali LIONS DOBRODELNA HOJA PO BOVŠKIH POTEH.

V sodelovanju s Športnim društvom Bovec maraton, ki je zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa množično tekaško prireditev Blitz Bovec maraton prestavilo na prihodnje leto (18. 9. 2021), bomo člani Lions kluba Kobarid Soča 19. 9. 2020 poskušali izvesti vodeno hojo po bovških poteh.

O podrobnostih bomo obveščali na tej spletni strani, saj je zaradi trenutne epidemiološke slike težko napovedati, kakšno bo stanje v septembru. Ker pa gre za individualno oziroma hojo v manjših skupinicah z zagotavljanjem ustrezne medsebojne razdalje, verjamemo, da nam lahko uspe. 

Prijave bomo začeli zbirati na začetku avgusta.

Lionu Danilu v slovo

Po dolgotrajni težki bolezni se je mnogo prezgodaj poslovil naš kolega Danilo Kozorog. 

Seveda ga bo najbolj pogrešala njegova družina, saj je bil najprej izreden družinski človek. Vendar je z njegovim odhodom še marsikje nastala velika praznina. Povsod, kjer je živel, delal ali se družil, je namreč nesebično deloval in oddajal svojo pozitivno energijo. Z vso vnemo je želel spremeniti naše okolje in življenje nasploh na bolje. Zanimalo ga je marsikaj, zapomnili pa si ga bomo predvsem kot človeka, ki se je z vztrajnim, trdim delom posvečal svoji uspešni poklicni karieri. Na svojem strokovnem področju je z veliko vztrajnostjo deloval še po upokojitvi, dokler mu je zdravje dopuščalo. 

Danilo je z vso svojo bitjo deloval tudi za svoj kraj in se nesebično razdajal na različnih področjih, kjer je s svojo pronicljivostjo in usmerjenostjo v spremembe pustil neizbrisen pečat.

Vedno pa si je znal vzeti čas tudi za družino, prijatelje in našo klubsko dejavnost. Bil je namreč ustanovni član Lions kluba Kobarid Soča, v katerem je vsa leta aktivno deloval in veliko pripomogel k njegovi dobrodelni dejavnosti. Za prizadevno delo v klubu je postal častni član našega društva.

Njegovi kolegi lioni se ga bomo vedno spominjali s spoštovanjem in zahvalo v srcu za vse dobro, kar je storil. Praznino, ki  je nastala za njim, pa bomo polnili z lepimi spomini, ki bodo ostali za vedno. 

zapisal: Rado Taljat

Srečanje pobratenih Lions klubov v Ravasclettu

V soboto, 29. septembra 2018, so se člani LK Kobarid Soča udeležili srečanja pobratenih klubov, ki je potekalo v Ravasclettu. Tako se je LK Kobarid Soča odzval povabilu LC Tolmezzo, ki je na ta dan pripravil tudi prvo srečanje z novim guvernerjem distrikta 108 TA 2 Angelom Della Porta.

Posoški Lions klub so zastopali Dragica Taljat in Anica Kanalec Prešeren s partnerji ter prejšnji predsednik Milan Štulc. Slednji je v imenu predsednika kluba Radka Carlija pozdravil zbrane kolege in prenesel pozdrave drugih članov LK Kobarid Soča.

»To današnje srečanje je dokaz prijateljevanja in pristnega prijateljstva, ki se je stkalo med nami. To je dokaz, da smo mi tisti, ki tkemo Evropo in ne politiki. Kajti edino iskreno prijateljstvo je garancija trajnega miru,« je med drugim dejal Milan Štulc. LC Tolmezzo je predal darilo, punčko iz cunj, ki so jo izdelali v VDC Tolmin. Darilo je podkrepil z besedami, da ima punčka dvojno sporočilnost: brez žensk ni človeštva, otroci pa so naša bodočnost. Zanje se moramo skupaj truditi, za njihovo lepo prihodnost.«

Srečanja so se udeležili tudi nekateri člani iz LC Spittal in LC Cadore Dolomiti, pobratenih z LC Tolmezzo. Preživeli smo zelo lep popoldan v družbi ljudi z istimi Lionističnimi cilji.

 

Srečanje vodstev pobratenih Lions klubov

Na planini Karnica med dolino Učje in Rezijo sta se 31. 07. 2018 srečali vodstvi LK Tolmezzo in LK Kobarid Soča.

V prijetnem hladu na nadmorski višini 1000 m so se predsednik kluba Giovanni Vuerli, tajnik Leonardo Forabosco, lanski predsednik Milan Štulc in aktualni predsednik Radko Carli pogovarjali o vzpostavitvi tesnejših vezi med pobratenima kluboma. Ugotovili smo, da se moramo najprej bolje spoznati med seboj. Zato smo se dogovorili, da bomo v vsakem klubu organizirali akcijo, na katero bomo povabili tudi člane pobratenega kluba. LK Tolmezzo bo povabil člane LK Kobarid Soča  na njihovo srečanje s pobratenimi klubi.  LK Kobarid Soča pa bo povabil člane pobratenega kluba na dobrodelni balinarski turnir.

Po sestanku smo preizkusili odlično domačo polento in friko. Priporočamo. smiley

Predaja predsedovanja 2018/19

Predsednik Lions kluba Kobarid Soča v letu 2017/18 Milan Štulc, je 2. julija 2018 predal to funkcijo novemu predsedniku v letu 2018/19 Radku Carliju.

Prijetno druženje na barki Barka na jezeru na Mostu na Soči se je začelo v zgodnjih večernih urah, in se je nadaljevalo tudi po simbolični predaji kladivca starega novemu predsedniku. Veseli smo bili tudi udeležbe aktualnega predsednika pobratenega LC Tolmezzo Govannija Vuerlija in Pas guvernerja  ter aktualnega tajnika kluba Leonarda Forabosca, ki sta pohvalila delovanje kluba in se zavzela za skupno dobrodelno akcijo obeh klubov. V ta namen se bosta Štulc in Carli z njima zadnji dan v juliju srečala na sedlu Karnica, ko bodo podrobneje obravnavali možne načine sodelovanja. 

Milan Štulc je opisal nekaj glavnih dosežkov v njegovem mandatu, dejstvo, da je Lions klub Soča Kobarid v tem mandatu na različne načine pomagal s kar 11.000,00 evri pomoči, pa je o uspešnosti mandata samo zase dovolj zgovorno. Zahvalil se je vsem članom za odlično udeležbo na sestankih in tvorno sodelovanje pri vseh projektih, še posebej pa se je za izjemno požrtvovalno delo zahvalil zakladnici Anici Prešeren Kanalec in tajnici Branki Hrast Debeljak. 

Radko Carli se je v svojem nagovoru Štulcu zahvalil za odlično delo, opozoril pa je, da bo tudi v njegovem mandatu treba veliko narediti na pridobivanju novih članov. Veseli se sodelovanja z drugimi klubi v regiji in čezmejno, sicer pa bo nadaljeval ustaljeno delo kluba, program pa bo predstavil na prvem septembrskem sestanku. 

Predaja kladivca LK Tolmezzo

S pobratenim klubom iz Tolmezza člani našega kluba že vrsto leto gojimo pristne prijateljske odnose, tokrat sta se dva člana udeležila tudi njihove predaje kladivca.

V Zugliu oziroma natančneje v Polse di Cougnes so kolegi iz LC Tolmezzo v ekumenski kapeli najprej pripravili sveto mašo za vse preminule člane njihovega in pobratenih klubov, nato pa se je druženje nadaljevalo v sosednjem prostoru. 

Predaje kladivca sta se udeležila predsednik LK Kobarid Soča Milan Štulc in David Štulc Zornik. Za zbiranje sredstev so pripravili srečelov in tombolo, denar pa so zbirali za pomoč prostovoljni instituciji, ki skrbi za pomoč bolnikom po prebolelem raku na domu. 

Naš predsednik je predsedniku LC Tolmezzo predal darilo, in sicer sliko, ki jo je na eni izmed likovnih delavnic, ki jih podpira in tudi sofinancira tudi naš klub, ustvaril slep fant iz Podbrda.

Kot je dejal Milan Štulc, je to delo, čeprav ni podpisano s strani kakšnega svetovnega slikarja, neprecenljive vrednosti ravno zaradi njenega nastajanja. 28 letni fant je namreč zaradi tumorja v glavi oslepel leta 2013, danes pa se prav zaradi neprecenljive pomoči, ki jo nudijo sodelavci Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica tako na psihološki kot tudi socialni in osebnostni ravni, udeležuje vseh njihovih delavnic in je pri tem tudi zelo uspešen. Tudi za obiske in pomoč oslepelim na domu LK Kobarid Soča že vrsto let namenja MDSSNG redna sredstva.

Slavnostni večer LK Tarčento

Sredi aprila je prijateljski klub Tarčento pripravil slavnostni večer, Charter night, udeležil pa se ga je tudi predsednik LK Kobarid Soča Milan Štulc.

Posebej lep del večera je bil sprejem novih članov v njihov klub, saj so jih sprejeli kar 6. To je velik prispevek vse-svetovnemu članstvu, za kar je Štulc klubu iskreno čestital. Ob tej priložnosti je klubu predal priložnostno darilo, panjsko končnico bovškega akademskega slikarja Renija Čopija, s podobo Sv. Florjana.

Iz njegovega nagovora je bil najbolj opažena in z močnim aplavzom nagrajena trditev, da je vesel, da se lahko tako družimo, sa se s pogostim druženjem bolje spoznavamo, bolj kot se poznamo, lažje sodelujemo, medtem pa vzniknejo tudi prijateljstva, ki so neprecenljive vrednosti predvsem v mednarodnem prostoru med različnimi narodi sveta. S tem je dosežen eden osnovnih načel in ciljev Lionizma, krepitev prijateljstev in ustvarjanje sodelovanja med narodi.

KLUBSKE DEJAVNOSTI

Druga dobrodelna Lions hoja po Bovških hribih

Lions klub Kobarid Soča je v soboto, 11. septembra 2021, pripravil že drugo dobrodelno hojo po bovških poteh, udeležilo pa se je je 40 udeležencev. Gre predvsem za člane kluba s partnerji in prijatelji, nekaj udeležencev pa je bilo tudi, ker so slišali promocijo preko radijskih valov.

 

Poleg druženja in skrbi za zdravo življenje oziroma zdrav duh v zdravem telesu, kar je dandanes pravzaprav pomembneje kot kadarkoli poprej, smo udeleženci prispevali v dobrodelne namene. Prispevali so tudi nekateri, ki niso hodili, zbran izkupiček pa bo Lions klub Kobarid Soča namenil za dobrodelne namene v občinah Bovec, Kobarid in Tolmin.

 

 

Ker je bila letos udeležba bistveno manjša od lanske, s tem pa se je zbralo tudi manj sredstev, bomo letos za sponzorsko pomoč porosili tudi podjetja, ki bi bila pripravljena po svojih močeh prispevati za pomoč pomoči potrebnim na našem območju. Potrebe so velike, možnosti za pridobivanje dobrodelnih sredstev z raznimi aktivnostmi, ki jih klub vseskozi izvaja, pa zaradi epidemioloških omejitev zelo zmanjšane.

 

 

Vsi, ki bi bili pripravljeni donirati, tudi če niste bili na Hoji po bovških poteh, lahko to storite z nakazilom na:

LIONS KLUB KOBARID SOČA, 

TRR: SI56 0475 3000 0519 339

Koda namena: CHAR

Namen: dobrodelni prispevek HOJA

Referenca: SI99

 

Na lanski Hoji po bovških poteh smo skupaj s sponzorji, med katerimi je bil največji MINES IB, BLITZ d.o.o. Bovec, skupaj zbrali 1.450,00€ in jih namenili Šoli za otroke s posebnimi potrebami v Tolminu. 

Sicer pa je ena od pomembnejših bistev pohoda že to, da smo se družili člani in prijatelji Lions kluba Kobarid Soča in je bila skrb za zdravo življenje in pomoč pomoči potrebnim predstavljena tudi širše. 

 

 

Srečanje slepih in slabovidnih žensk Slovenije

30. avgusta 2021 je v Trenti potekalo srečanje slepih in slabovidnih žensk Slovenije, ki sta organizirali Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije ter Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica v sodelovanju z Lions klubom Kobarid Soča in Javnim zavodom Triglavski narodni park.

 

 

Srečanje se je začelo s pozdravnimi nagovori v večnamenski dvorani Informacijskega centra TNP v Trenti, predsednik MDSS NG Igor Miljavec pa je v uvodu predstavil in pohvalil odlično sodelovanje MDSS NG z Lions klubom Kobarid Soča in drugimi severnoprimorskimi Lions klubi, s TNP in informacijskim središčem TNP Dom Trenta, tokrat pa še posebej z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji, ki je podprlo pripravo filma Narava brez meja v opisni tonski obliki, da je tako prilagojen slepim in slabovidnim osebam in predstavlja Triglavski narodni park v Sloveniji in Naravni park Julijsko predgorje v Italiji. Srečanja so se udeležili tudi predstavnik za stike z javnostmi LK Kobarid Soča Milan Štulc, župan Občine Bovec Valter Mlekuž ter predstavniki Veleposlaništva ZDA V Sloveniji.

 

Po uvodnem pozdravu Igorja Miljavca, ki se je posebej zahvalil LK Kobarid Soča in Milanu Štulcu, pobudniku rednega sofinanciranja MDSS NG s strani LK Kobarid Soča, na podlagi katere so k projektu pristopili tudi vsi drugi severnoprimorski Lions klubi, je  predstavnik Lions kluba Kobarid Soča Milan Štulc udeležence vimenu predsednice Dragice Rejec Taljat dr. med., spec. gin. in por. in vseh članov kluba tudi pozdravil:

»Naš klub je bil pobudnik mnogih novosti, ki so s časom pripeljale do tega, da se je sodelovanje med MDSS NG poglobilo in dobilo nove razsežnosti. Moja pobuda leta 2008 pa bi ostala zgolj ena od morebiti dobrih zamisli, če ne bi bila s strani predsednika MDSS NG Igorja MIljavca sprejeta na način, da je priložnost ne le zagrabil z odprtimi rokami in začel izvajati dogovorjene aktivnosti na našem obmoju, temveč je začetno sodelovanje z LK Kobarid Soča nadgradil do te mere, da so se v redno financiranja vključili tudi vsi severnoprimorski klubi. To pa je pripeljalo do tega, da je resorno ministrstvo razumelo potrebo po sistematskem sofinanciranju organiziranih dejavnosti, aktivnosti in projektov slepih in slabovidnih oseb. To je zagotovo lahko primer dobre prakse. Skupaj z MDSS NG smo na našo pobudo izvedli tudi odlično pripravljeno srečanje slepih in slabovidnih iz vse Slovenije na Kaninu, ki je bilo prvo tovrstno srečanje, pohvaljeno od čisto vseh udeležencev. Tudi likovna delavnica v Trenti je plod pobude našega kluba, danes pa je prerasla v vsakoletni dogodek, ki se ga z veseljem udeležuje kar lepo število slepih in slabovidnih oseb in je k sodelovanju privabilo tudi druge organizacijske deležnike. Pri tem me posebej vesli, da ste slepe in slabovidne osebe na nekakšen način postale del Trente, ki je zagotovo najlepši biser Slovenije, Trentarji pa krasni ljudje, zato sem prepričan, da je tudi Trenta postala del vas. Danes pa lahko potegnemo še eno vzporednico. Lionsi smo bili ustanovljeni pred več kot 100 leti v ZDA, prav Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji pa je finančno podprlo zvočno opisno prilagoditev filma, ki si ga bomo danes skupaj ogledali oziroma začutili in vas, nas, Slovenijo in ZDA ponovno združuje v tesnem sodelovanju dobrodelnosti. Lionsi se še kako zavedamo, da je naše skromno delo in posledično naša pomoč velik doprinos ranljivejšim skupinam, med katerimi imate slepi in slabovidni pri nas zgodovinsko določeno prednost. Zato vam lahko obljubim, da se bomo še naprej po naših najboljših močeh trudili pomagati tako vam, kot tudi drugim ranljivim skupinam na našem območju, na katerem deluje LK Kobarid Soča,« je v svojem nagovoru povedal Milan Štulc in vsem zbranim zaželel krasen dan in veliko lepih izkušenj in novih spoznanj v Trenti.

 

 

Kot častni gost je udeležence pozdravil župan občine Bovec Valter Mlekuž in vsem zaželel dobrodošlico:

»Zelo ste dobrodošli tu pri nas, Trentarji pa so izjemni gostitelji in vas vedno z veseljem sprejmejo medse. To je razlog za veselje, in zato kot sam večkrat pravim, živimo življenje z nasmeškom. Sam se vedno rad udeležim teh vaših srečanj, saj vsako leto obiščem Likovno delavnico v Trenti, udeležil sem se edinstvenega srečanja na Kaninu, ko le morem, se udeležim tudi akcij Kolesarim, da pomagam. Kjer je treba ljudem pomagati, tam želim biti tudi jaz. Takšen človek pač sem in bo tak ostal, tudi ko ne bom več župan,« je poudaril župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

 

Po pozdravih predstavnikov Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in Informacijskega središča TNP Trenta so si udeleženci premierno ogledali večkrat nagrajeni kratki film. Zatem so se razdelili v dve skupini in si izmenjaje vodeno ogledali razstavo tipnih slik in ostalih razstav v Informacijskem središču ter del Soške poti s tehnično dediščino oziroma žago venecijanko in apnenico.

 

Zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 so se vsi udeleženci in izvajalci srečanja morali izkazati z zagotavljanjem pogojev PCT.

 

Foto: Edi Strosar in Milan Štulc 

10. obletnica Dializnega centra Kobarid

14. avgusta 2021 so pred Dializnim centrom Kobarid obeležili 10. Obletnico delovanja Dializnega centra Kobarid, namenjenemu  predvsem dializnim bolnikom iz Občin Bovec, Kobarid in Tolmin. Obeležitve jubileja so se udeležili tudi Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, poslanec v DZ RS Danijel Krivec, župana Občin Bovec in Tolmin Valter Mlekuž in Uroš Brežan, podžupan Občine Kobarid Marko Miklavič, predsednica LK Kobarid Soča Dragica Rejec Taljat s soprogom, član LK Kobarid Soča Milan Štulc in drugi.

Eden od prvih predlogov ob ustanovitvi LK Soča Kobarid leta 1995 je bil prav pobuda za odprtje dializnega centa v Kobaridu, ki pa je takrat zaradi zahtevnosti projekta presegal zmožnosti majhnega posoškega Lion kluba. Takrat je bil Marjan Lazar dr. med. povabljen na enega od prvih sestankov, da je predstavil potrebo in pomen dializnega centra v Kobaridu, če bi seveda projekt res uspel. Kasneje so posamezniki skupaj z njim zgodbo peljali naprej in jo razvili do uspešne realizacije. Pri tem pa so seveda zbirali tudi finančna sredstva, pri čemer je LK Soča Kobarid aktivno sodeloval in v sodelovanju z drugimi slovenskimi Lion klubi za Dializni center Kobarid namenil znatna sredstva. Žal so to na slovesnosti ob 10. obletnici pozabili povedati, a je za LK Kobarid Soča (takrat LK Soča Kobarid) najpomembnejše to, da smo tudi v tem primeru lahko pripomogli h zgodbi o uspehu in na ta način pomagali olajšati življenje številnim ledvičnim bolnikom iz Zgornjega Posočja. 

Kot prvi je zbrane tudi v imenu vseh treh županov Zgornjega Posočja nagovoril severnoprimorski poslanec v DZ RS Danijel Krivec, ki se je poimensko zahvalil vsem zaslužnim za dosego cilja, odprtja Dializnega centra Kobarid pred desetimi leti, 17. avgusta 2011.

Uspešnega delovanja Dializnega centra Kobarid se še posebej veseli direktor Božo Kanalec, tudi sam ledvični bolnik, ki je v nagovoru zajel najpomembnejše trenutke iz zgodovine Dializnega centra Kobarid.

Zbrane je nagovoril še Milan Osterc, predsednik zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije, in Božu Kanalcu ob jubileju predal simbolično darilo. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je kot slavnostni govornik ob 10. obletnici Dializnega centra Kobarid podal jasno sporočilo, da je »Zgodba o ustanovitvi navdihujoča zgodba o dostopnosti in kakovosti zdravstvenih storitev«, po njegovem mnenju pa je zgodba kljub pomislekom in dvomov, uspela predvsem zaradi predanosti in zavzetosti ustanoviteljev in sodelavcev:

»Deset let kasneje lahko vi, zlasti pa bolniki ugotavljajo, da imajo tukaj kakovostno zdravstveno storitev. Kolikor je meni znanega, je to ena redkih, če ne celo edina taka zgodba v naši domovini. V tem smislu predstavlja ta zgodba navdih za vse nas, v naši domovini in širše. Vam je uspelo zaradi vaše zavzetosti, odlične ekipe ljudi, ki so razumeli te potrebe in nujnost take odločitve. Kot pravite, je bilo veliko dvomov, ali lahko zasebna pobuda uspe, deset let po ustanovitvi centra pa lahko vi vsi, zlasti pa ledvični bolniki, s ponosom ugotavljate, da imajo bolniki tukaj na voljo kakovostne zdravstvene storitve, ki jih prej ni bilo. Poleg tega se lahko na ta center zanesejo tudi ledvični bolniki turisti, kar je tudi zelo pomembna usluga. Tudi plemenita. Hkrati pa izboljšuje kakovost turistične ponudbe v teh čudovitih krajih. Kot sem že dejal, je to navdihujoča zgodba o kakovosti in dostopnosti zdravstvenih storitev, kar je ne nazadnje tudi osnovno poslanstvo javnega zdravstvenega sistema v Sloveniji. Naj izrečem ob tej priložnosti eno veliko upanje, da se vsi skupaj zavedamo, da je bil ta javni zdravstveni sistem dve desetletji brez nekih strateških posegov. Ne moremo reči, da je denar glavni in edini problem. Mislim, da je po dvajsetih letih nastopil čas za neko strateško ukrepanje, kar pa je mogoče le s širšim političnim konsenzom, za kar bi se zavzel,« pa je med drugim poudaril predsednik Borut Pahor.

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor gospodu Božidarju Kanalcu, direktorju centra, vročil Zahvalo za vztrajnost, srčnost in opravljanje pomembnega poslanstva pri lajšanju zdravljenja in izboljšanju kakovosti življenja dializnih bolnikov iz Zgornjega Posočja.

Posebej za ta jubilej so glasbeni program pripravili Anika Horvat, Tatjana Mihelj, Štefica Stipančevič, Tinkara Kovač in Luigi Kozlar.

 

Zapisal in foto: Milan Štulc

 

LIONS DOBRODELNA HOJA PO BOVŠKIH POTEH

Odločitev je sprejeta in Lions klub Kobarid Soča bo 19. septembra 2020 izvedel prvi večji pohodniški dobrodelni dogodek, ki smo ga poimenovali LIONS DOBRODELNA HOJA PO BOVŠKIH POTEH.

V sodelovanju s Športnim društvom Bovec maratonJavnim zavodom za turizem Dolina Soče in Sončnim Kaninom, bomo člani Lions kluba Kobarid Soča organizirali vodeno hojo po bovških poteh. Ker gre za individualno oziroma hojo v manjših skupinicah, z zagotavljanjem ustrezne medsebojne razdalje, tudi z vidika izvajanja priporočil NIJZ ne vidimo ovir. Kljub vsemu je predvsem za vstopanje v zaprte prostore treba imeti pri sebi zaščitno masko. 

Trasa je zasnovana tako, da nam niti za trenutek ne bo dolgčas, pohajali pa bomo po odsekih Julijana traila, Alpe Adria traila, Poti miru in Soške poti. Torej bomo pri tej hoji doživeli delček lepot vseh štirih atraktivnih poti. LIONS DOBRODELNA HOJA PO BOVŠKIH POTEH je tudi sestavni del Festivala pohodništva Dolina Soče 2020, PODROBNEJŠE INFORMACIJE O TRASI PA NAJDETE TUKAJ

19. septembra se bomo ob 9.00 zbrali pri Kaninskih legendah pri A postaji kaninske žičnice, se podali nad Bovcem do vojaškega muzeja na prostem v Ravelniku, nadaljevali v Vodenca, kjer bomo prečkali reko Koritnico. Pot se nato vije po idiličnem okolju ob reki Soči do brvi Breka, kjer bomo po brvi preko slikovitih korit prečkali smaragdno lepotico Sočo, nadaljevali pot do Čezsoče in se po Rogarjevi poti preko letališča vrnili na izhodiščno točko, kjer bodo pridni delavci Sončnega Kanina vsem udeležencem postregli slasten golaž.

Seveda gre za dobrodelno hojo, zato bomo zbirali dobrodelne prispevke! Za odrasle udeležence 15€ po osebi, za otroke do 16 leta starosti pa po 5€. 

Vsa zbrana sredstva bodo namenjena OŠ Franceta Bevka - Podružnični šoli za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami Tolmin, in sicer za nakup specializiranih pripomočkov, ki bodo služili za rehabilitacijo tudi starejših učenk in učencev posebnega programa vzgoje in izobraževanja, ki se na tej šoli šolajo do 26. leta. V Podružnični šoli za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami se letos šola 31 učenk in učencev s posebnimi potrebami. To so otroci z lažjo, zmerno, težjo in težko motnjo v telesnem in duševnem razvoju, in sicer iz Občin Bovec, Kobarid in Tolmin, od koder smo združeni tudi člani LIONS KLUBA KOBARID SOČA.

Prijave na Lions hojo po bovških poteh zbiramo do najkasneje 15. 9., in sicer na elektronski naslov lions.soca.kobarid@gmail.com .

Po navodilih NIJZ pa je treba v prijavi navesti:  ime, priimek in telefonsko številko udeležencev

Dobrodelni prispevek lahko plačate ob prihodu na izhodiščno točko, seveda pa bomo veseli vsakega nakazila tudi s strani tistih, ki se hoje ne boste mogli udeležiti, a bi vseeno radi pomagali zbrati dovolj sredstev za prej omenjeni namen. Poljubno donacijo lahko nakažete na: LIONS KLUB KOBARID SOČA, TRR: SI56 0475 3000 0519 339, Koda namena: CHAR, Namen: LIONS DOBRODELNA HOJA PO BOVŠKIH POTEH.

 

PRIČAKUJEMO VAS TOREJ 19. SEPTEMBRA, OB 9.00,

PRI KANINSKIH LEGENDAH, OB A POSTAJI KANINSKE ŽIČNICE!

Foto: DAVID ŠTULC ZORNIK, Brv čez Koritnico, AAT, Vodenca 2 

 

Za dodatne informacije sta vam na voljo telefonski številki:

Aleksander Kravanja: 040 466 900 ali Milan Štulc: 041 714 080

POMAGAMAO-WE SERVE!

 

P.S. V primeru, da bi prišlo do zaostritve ukrepov za zajezitev koronavirusa, bomo dogodek prestavili oziroma odpovedali, o tem pa obvestili na tej spletni strani!

Slikarska kolonija 2020

Člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica so med 6. in 8. julijem 2020 ustvarjali v Trenti, kjer je potekala tridnevna slikarska delavnica" Pod zavetjem Triglava". Delavnico že trinajst let podpira Lions klub Kobarid Soča, tokrat je prvič potekala tudi v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom.
 
Prispevek o koloniji je pripravila in objavila tudi RTV Koper
https://www.facebook.com/tvkoper/videos/3682043365146391/?eid=ARABuwgIi7qmzVQb6pgTVN_YIascTJtXf5MrO9wRlvCNlgnihMHoZXeaaoGgNqtRz918sY8ZLukzyPxg
 

Slikarska delavnica "Pod zavetjem Triglava"

Delavnica slepih in slabovidnih bo potekala od ponedeljka, 6., do srede 8. julija 2020 v domu Trenta – informacijsko izobraževalnem središču čezmejne ekoregije Julijske Alpe. Udeleženci bodo ob južnem vznožju naše najvišje gore izdelovali tipne slike iz peska in drugih materialov.
Delavnico bo vodila diplomirana slikarka Stanka Golob.
Umetniška dela, ki jih bodo ustvarili udeleženci, bodo po delavnici na ogled v domu Trenta – informacijsko izobraževalnem središču čezmejne ekoregije Julijske Alpe
 
V torek, 7. junija 2020 ob 14. uri se bodo udeležencem delavnice pridružili:
-       Guverner Zveze lions klubov Slovenije Danilo Tomšič,
-       Prejšnja guvernerka Nadja Pahor Bizjak,
-       Župan občine Bovec Valter Mlekuž,
-       Predsednica cone Lions klubov Severne primorske Vesna Valentinčin,
-       Predsednik Lions kluba Kobarid Soča Aleksander Kravanja.
 
Slikarska delavnica je nadaljevanje sodelovanja, ki sta ga Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica in Javni zavod Triglavski narodni park vzpostavila v okviru projekta Dostopnost/Accessibility (financiranje Veleposlaništva ZDA v Sloveniji).
 
Slikarsko delavnico lahko podprete tudi s SMS DONACIJO (slepi ali slepi5) na številko 1919.
 
 

Dobrodelno sodelujemo na prazničnih sejmih

Lions klub Kobarid Soča bo letos sodeloval tudi na svetolucijskem in božičnem sejmu na Mostu na Soči. Na dobrodelni stojnici bomo v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih zbirali sredstva za slepe in slabovidne.

Vabimo vas na našo stojnico v petek, 13. decembra in v petek, 20. decembra od 18. ure dalje.

Pomagamo!

 

Klubski dobrodelni slovesni večer 2018

V soboto 24. novembra 2018 smo v hotelu Boka izvedli dobrodelni slovesni večer (Charter night), na katerem smo slovesno obeležili 23. rojstni dan našega kluba. Dne 2. oktobra 1995 je bil naš klub vpisan v bazo Lions Clubs International. Sedemnajst naših kolegov pod mentorstvom dr. Vasje Klavore se je zbralo na ustanovnem večeru Lions kluba Kobarid Soča. Posebej smo bili počaščeni, da sta bila med nami dva ustanovna člana Mario Vukušič in Milan Štulc.
 
V dokaj toplem in rahlo deževnem večeru se je v hotelu Boka zbralo šestdeset članov s partnerji, prijatelji  in gosti. Naš dogodek so počastili tudi guverner distrikta 129 – Slovenija Miro Kvas, conski predsednik Radovan Pušnar, predsednik pobratenega LK Tolmezzo Giovanni Verli in tajnik Leonardo Forabosco, predsednica LK Dobrovo Vesna Valentinčič, predsednik LK Nova Gorica Aleksander Todorovič, predsednik LK Idrija Igor Miljavec. Z nami so bili tudi župan občine Tolmin Uroš Brežan in poslanec državnega zbora – naš član Danijel Krivec.
 
Po začetnem sprejemu v avli hotela se je pričel uradni del s himno lionističnega gibanja. Program je vodil  Robert Trampuž. Delovanje v prejšnjem lionističnem letu je orisal bivši predsednik Milan Štulc. Načrte za leto 2018/19 je predstavil predsednik LK Kobarid Soča Radko Carli. Zbrane je pozdravil tudi guverner distrikta D – 129 Slovenija Miro Kvas, ki je ob tej priliki podelil značke za dolgoletno delovanje. Prejeli so jih Berti Rutar za 15 let in Radko Carli za 10 let članstva v klubu. Za uspešno vodenje kluba v prejšnjem mandatu, vsakoletno povezovanje prireditve tečem, da pomagam in zasnovo ter vodenje prireditve ob 70 obletnici medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica je guvernerjevo priznanje dobil Milan Štulc.
 

Kulturni utrinek, ki je sledil, se je navezoval na 140 letnico otvoritve narodne čitalnice v Bovcu. Besedo bovških ustvarjalcev sta predstavili članici literarnega kluba Bovec.

Sledilo je prijetno druženje ob dobri hrani in pijači. Na slavnostnem večeru našega kluba vedno radi plešemo, tokrat ob spremljavi dua Juice band. 

Naša članica Anica je organizirala dobrodelni srečelov, s katerim smo zbrali veliko sredstev.

Za piko na i je sledilo dobrodelno metanje kocke za privlačne nagrade.

Mednarodni dobrodelni balinarski turnir

V Bovcu smo se člani Lions kluba Kobarid Soča lani, na pobudo in v organizaciji takratnega predsednika Milana Štulca, prvič preizkusili v balinanju. Odlično druženje in seveda dosega končnega cilja, zbiranje sredstev za dobrodelne namene, pa nas je spodbudilo k organizaciji letošnjega, tokrat mednarodnega dobrodelnega turnirja v balinanju.

S pobratenim klubom LK Tolmezzo smo hitro našli skupni jezik, ko sta se aktualni predsednik Radko Carli in prejšnji predsednik Milan Štulc avgusta srečala z aktualnim predsednikom LC Tolmezzo Giovannijem Vuerlijem in aktualnim tajnikom Leonardom Forabosscom.  V soboto 20. oktobra 2018 smo se srečali na balinarskem igrišču ob Črni ovci v Bovcu. Čeprav je bila udeležba iz Tolmezza nekoliko manjša od pričakovane, smo s 16 igralci sestavili štiri ekipe, sestavljene iz članov LK in naših partnerjev. 

Igrišče nam je Črna ovca odstopila v brezplačno uporabo, pripravili pa so nam tudi odlične jedi z žara, za kar smo jim nadvse hvaležni. Prisrčna hvala tudi Klavdiju Bergincu, ki je sestavil ekipe in strokovno vodil celoten balinarski turnir. 

Ob tem, da smo s turnirjem zbrali nekaj še kako potrebnih sredstev za pomoč pomoči potrebnim, smo seveda krepili prijateljstvo med člani LK Kobarid in LC Tolmezzo. S tem dosegali tudi vsaj še dva osnovna cilja Lionizma, in sicer ustvarjanje in krepitev duha sporazumevanja med ljudmi vsega svetain povezovanje klubov v prijateljstvu, zdravem tovarištvu in medsebojnem razumevanju.

Ekipi, ki je zasedla četrto mesto, je pripadla tolažilna nagrada, za prvo, drugo in tretje mesto pa so vsi igralci prejeli medalje. Zmagovalna ekipa je prejela še prehodni pokal, za katerega se bomo spomladi potegovali na mednarodnem dobrodelnem balinarskem turnirju v Tolmezzu.

Dobrodelnost - srčni zastoj

V soboto, 29. septembra 2018, sta se člana LK Kobarid Soča, Rajko Leban in Milena Veliošček, udeležila prikaza temeljnih postopkov oživljanja ub uporabe avtomatskega defibrilatorja, ki je bil v Tolminu pred HOFERjevo poslovalnico.

Posebej zanimiv je bil prikaz postopkov oživljanja in demonstracija uporabe defibrilatorja v izvedbi iHELP, ki ga je vodila ga. Majda Aškerc iz reševalne ekipe UKC Ljubljana z 31-letnimi izkušnjami pri oživljanju.

Po nagovoru predstavnika podjetja Hofer, je prisotne nagovoril tudi podpredsednik Lions Kliba Kobarid Soča Rajko Leban in poudaril družbeno odgovorno ravnanje podjetja Hofer, ki pred svojimi poslovalnicami postavlja defibrilatorje zato, da so dostopni in da bodo na takšen način reševali življenja. Pohvalil je tudi Hoferjevo okoljsko odgovorno ravnanje, saj se vse njihove poslovalnice ogrevajo in hladijo z obnovljivimi viri energije.

Dogodek je potekal v sklopu akcije Zveze Lions klubov Slovenije, področje dobrodelnosti – srčni zastoj.

Slikarski tabor slepih in slabovidnih 2018

Na pobudo predsednika LK Kobarid Soča Milana Štulca so slepi in slabovidni letos ustvarjali tudi v Trenti in na Kaninu. Njegovo pobudo je z veseljem in odločnostjo sprejel predsednik MDSSNG Igor Miljavec in tako se je od 14. 6.2018 do 16. 6.2018 odvijala ena najlepših delavnic slepih in slabovidnih oseb v tem letu. 

Tridnevno likovno delavnico pod mentorstvom Stanke Golob ter akademskega slikarja Aleksandra Pece so slepi in slabovidni začeli v Trenti v Domu Triglavska roža, kjer so ustvarjali na najlepšem koncu Slovenije, sredi neokrnjene narave. Že prvi dan jih je obiskal tudi predsednik našega kluba Milan Štulc in jim zaželel obilo užitkov in uspeha. Pri tem je poudaril, da je izjemno ponosen na njihovo ustvarjanje in jim povedal tudi, da je eno izmed njihovih del izbral za darilo pobratenemu klubu LK Tolmezzo. Ko je razkril, da se je tokrat odločil za delo Davorja Simiča, so ostali udeleženci Davorju namenili močan aplavz. 

Slikarski tabor, ki smo ga skupaj s Patricijo Rejec, ki je slikarski tabor vključila tudi v projekt Posoškega razvojnega centra oziroma v vseslovenski praznik učenja Teden Vseživljenjskega učenja, poimenovali OBČUTIM PODOBE NARAVE, je minil v izjemno dobrem vzdušju, z zaključkom v restavraciji Prestreljenik na smučišču Kanin, na nadmorski višini 2.220 metrov. To je bila skoraj zagotovo najvišja slikarska delavnica slepih in slabovidnih v Evropi, na kar smo še posebej ponosni. 

Ustvarjanje na Kaninu so v dogovoru z našim predsednikom omogočili delavci Sončnega Kanina, ki so brezplačno prepeljali udeležence pod Prestreljenik in nazaj, uredili vse potrebno za ustvarjanje v restavraciji, nudili odlično podporo pri prevozu oseb, ki se vendarle težje znajdejo v zanje tako zahtevnih razmerah in jim zagotovili tudi brezpalčni obrok.

V gostinskem lokalu ob A postaji kaninske žičnice Kaninske legende, je Patricija Rejec v sodelovanju s Sončnim Kaninom postavila razstavo del, ki bo na ogled do 15. julija, dela pa je mogoče tudi kupiti. Z nakupom bomo nagradili trud slepih in slabovidnih ustvarjalcev, hkrati pa tudi neposredno pomagali Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica oziroma podprli njihovo dejavnost, saj že 70 let skrbijo, da se slepi in slabovidni lahko udejstvujejo na različnih interesnih področjih ter imajo oporo in stalno pomoč pri soočanju z vsakodnevnimi življenjskimi izzivi. Hkrati pa vse nas ozaveščajo o njihovih izrazih ustvarjalnosti in položaju v družbi.

LK Kobarid Soča je slikarski tabor tudi finančno podprl, s tem pa prispeval k osnovnemu svetovnemu poslanstvu Lionizma, ki je že 100 let pomoč slepim in slabovidnim osebam.

Zato je naše edino geslo WE SERVE – POMAGAMO.

Valeta šole otrok s posebnimi potrebami

V večnamenskem prostoru Šolskega centra Tolmin so učenciPodružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami OŠ Franceta Bevka Tolmin pripravili VALETO, ki je bila zagotovo še veliko več kot to. Izjemno prisrčen program je pri vseh udeležencih izzval tudi močan čustven naboj.

 

Valete so se z veseljem udeležili tudi predsednik Lions kluba Soča Kobarid Milan Štulc, predsednik Medobčinskega društva za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Tolmin – Sožitje Hinko Kogoj ter župana Občin Bovec  in Kobarid Valter Mlekuž in Robert Kavčič.

 

Šola združuje otroke s posebnimi potrebami iz občin Bovec, Kobarid in Tolmin, izjemen kulturni program in z gledališko predstavo, petjem, recitacijo in plesom pa je navdušili publiko. Kakovost izvedbe pa je potrdil uvodne besede ravnatelja OŠ Franceta Bevka Tolmin Vladimirja Mavrija, ki je ob zaključku šolskega leta dejal, da znanja še tako dober učitelj ne more preprosto prenesti na učenca, temveč mora učenec to znanje pridobiti. 

 

 

 

Pomočnica ravnatelja OŠ Franceta Bevka Tolmin in gonilna sila PŠ za otroke s posebnimi potrebami Judita Špolad je ob slovesu s petimi otroki, ki so zaključili devetletko, le težko zadrževala solze, kar je ganilo slehernega udeleženca prireditve.

 

»V Lions klubu Kobarid Soča smo zelo zadovoljni in ponosni, da lahko tem otrokom že več let pomagamo tudi mi, ob takih priložnostih pa je zagotovo bogato poplačan ves naš trud,«je ob tem dejal predsednik kluba Milan Štulc.

 

Obisk otrok s posebnimi potrebami v Ankaranu

Otroci Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami OŠ Franceta Bevka Tolmin so tudi letos lahko uživali v šoli v naravi ob morju, nekaj zaslug za to pa ima tudi naš LK Kobarid Soča. Tudi letos smo jim za plačilo prevoza namenili 1200,00€ sredstev, kasneje pa smo sodelovali tudi na dobrodelni prireditvi Živimo življenje z nasmeškom in zbrali več kot 6000,00€ prostovoljnih prispevkov, ki so jih za ta namen namenili udeleženci dobrodelnega glasbeno nogometnega spektakla.  

V času njihovega bivanja v kampu Adria Ankaran jih je s soprogo obiskal tudi naš predsednik Milan Štulc in jih presenetil z darilcem v obliki bombonov za vse. 

»Tako srčno in iskreno se takega obiska lahko razveselijo samo tile otroci in vsak stik z njimi ti da vedeti, da so v pozitivnem smislu res nekaj posebnega. Pravzaprav jim v tako kratkem času nikoli ne moreš dati tako veliko, kot dajo oni tebi. Menda pa so bili najbolj veseli, ko smo skupaj zapeli pesmico Mi se imamo radi. Res je vredno delati v prid tem otrokom, z vsemi pohvalami učiteljem in vzgojiteljem ter mentorjem, ki imajo ob visokem znanju na prvem mestu neizmerno veliko srce,« jepo obiski+u povedal predsednik LK Kobarid Soča Milan Štulc.

Tudi letos smo zbirali očala

Vseslovenska akcija zbiranja rabljenih očal v prodajalnah Hofer je bila tudi letos uspešna.

Edini Hofer v Zgornjem Posočju v Tolminu in aktualni predsednik LK Kobarid Soča Milan Štulc je že tretje leto zapored organiziral zbiranje tudi v Kavarni v Bovcu. Vsako leto zbere več očal, letos jih je bilo kar okoli 300. Še ena lepa gesta našega kluba, ki s tem pomembno prispeva k vse večjemu številu zbranih očal za prebivalce tako imenovanih dežel tretjega sveta. 

    

Razstava tipnih likovnih del

Ustvarjalne delavnice so osnova za nastajanje tipnih likovnih del, ki jih nato slepi in slabovidni ustvarjalci postavijo na ogled širši javnosti. LK Kobarid Soča že 10 let tudi finančno podpira likovno kolonijo slepih in slabovidnih na Mostu na Soči, pristopili pa smo tudi k finančni podpori letošnjih dogodkov v sklopu 70-letnice MDSS Nova Gorica.

V Zeleni hiši v Kobaridu je potekala ena od ustvarjalnih delavnic, 4. 4. pa so odprli tudi razstavo Izrazi mojega sveta, in sicer v sklopu študijskih krožkov Posoškega razvojnega centra v sodelovanju z MDSS Nova Gorica. Projekt sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Občina Kobarid. 

Odprtja razstave v Kobaridu se je udeležil tudi Milan Štulc, predsednik LK Kobarid Soča:

»Ustvarjalne delavnice za slepe in slabovidne osebe so res nekaj posebnega, saj za udeležence pomenijo še veliko več kot ustvarjanje. V večini primerov je izjemnega pomena že samo druženje in socialno vključitev v okolje, ki do ranljivejših skupin ni vedno prijazno. Taki dogodki pa so tudi priložnost, ko lahko videči pobliže spoznamo različne tipe slabovidnosti. Razstavo si namreč lahko ogledamo z različnimi simulacijskimi očali, s pomočjo katerih lahko vsaj približno začutimo svet, v katerem živijo slepe in slabovidne osebe. LK Kobarid Soča prav zaradi zelo aktivnega dela članov MDSS Nova Gorica tudi na območju občin Bovec, Kobarid in Tolmin, od koder so tudi člani našega Lions kluba, take projekte tudi finančno podpira. Mojo zamisel, da bi eno do delavnic pripravili tudi v Trenti v Triglavski roži, ob kateri je speljana tudi gozdna potka za slepe osebe, zadnji dan delavnic pa bi ustvarjali 2202 metra nad morjem, in sicer predvidoma na terasi restavracije Prestreljenik smučišča Kanin, je predsednik MDSS NG Igor Miljavec sprejel z navdušenjem. Slikarska delavnica za slepe in slabovidne bo v Trenti potekla od 14. do 16. junija, zadnji dan pa kot rečeno na smučišču Kanin. Kje bodo dela razstavljena, se še dogovarjamo. V LK Kobarid Soča smo se odločili delavnico v Trenti finančno podpreti, v dogovoru z našim LK pa bo zadnji dan ustvarjanja omogočil Zavod Sončni Kanin,« je ob ogledu tokratne razstave povedal Milan Štulc.

Razstava bo gostovala tudi na Bovškem, posamezna tipna likovna dela pa bodo takrat lahko našla tudi nove lastnike, saj bo za donacijo mogoče ta dela tudi odkupiti. S tem pa bomo pripomogli k izvajanju programov rehabilitacije slepih in slabovidnih oseb v lokalnem in širšem območju.